Arkeoloji Bölümü 2008 yılında kurulmuş ve aynı yıl öğrenci alımına başlamıştır. Bu seneden beri kesintisiz eğitime devam etmektedir. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde Klasik Arkeoloji, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ve Prehistorya/Tarihöncesi Arkeolojisi anabilim dallarının bir araya gelmesiyle oluşturulan eğitim programı uygulanmaktadır. Bölümümüzde 2 Profesör, 3 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Bölümümüz lisans programı çerçevesinde öğrencilere temel arkeoloji bilgilerinin aktarılması ve bilgiye kendi başına erişebilecek yetkinliğe gelmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla prehistorik dönemlerden başlayarak klasik dönemlerin sonuna kadar olan zaman diliminde, ağırlıklı olarak Anadolu coğrafyasında yaşamış olan kültürlere ait, mimari, çanak çömlek, heykeltıraşlık, dil, din gibi özellikleri ele alan dersler verilmektedir. Ancak Mezopotamya, Balkan, Avrupa, Kafkasya ve Uzakdoğu Bölgeleri ile de ilişkili derslerimiz bulunmaktadır. Böylelikle kronolojik bir sırayla kültürlerin etkileşimi, farklılıkları, kültürel ve teknolojik gelişimleri, estetik anlayışları, inanç sistemleri ele alınmaktadır. Müfredatımızda hem eski diller (Hellence, Latince ve Hititçe) hem de modern dillere ait derslerimiz de yer almaktadır (Mesleki İngilizce ve Mesleki Almanca) Bölümümüz bünyesinde yüksek lisans ve doktora programı da bulunmaktadır.
Fen-Edebiyat Fakültesi’nde yer alan üç derslik ve üç öğrenci laboratuvarında öğrenciler teorik ve uygulamalı olarak, çanak-çömlek, küçük buluntu ve zooarkeoloji alanlarında eğitimlerini sürdürmektedirler. Ayrıca bölüm öğretim üyelerinin yürütmekte olduğu Kırşehir Kale Höyük, Kırşehir Hashöyük, Kırıkkale Büklü Kale, Elbistan Tanır Yassıhöyük kazıları gerçekleştirilmekte ve bu kazılarda isteğe bağlı öğrenci stajları da gerçekleştirilmektedir.