Tarih - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği
Tarih Bölümü, 2003 yılında Gazi Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş ve ilk öğrencilerini 2003-2004 öğretim yılında ek kontenjan ile almıştır. 2006 yılında üniversitemiz Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak müstakil bir ünversite haline gelmiş, bölümümüz de üniversite bünyesinde faaliyetlerine devam emiştir. 


Tarih Bölümü; Eskiçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi olmak üzere 7 ana bilim dalından oluşmaktadır. 


2025 yılı Güz Dönemi itibariyle Bölümümüze her yıl 30 öğrenci kabul edilmektedir. Bölümümüz, derslere devam eden, 300’ün üzerinde öğrenciye sahiptir. 


Bölüm öğrencilerinin programdan mezun olabilmeleri için 240 AKTS'yi tamamlayıp başarısız dersinin bulunmaması ve GANO (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) değerinin en az 2.00 üzerinde olması gerekir.


Bölümümüzün akademik kadrosunu 7 Prof. Dr., 7 Doç. Dr., 6 Dr. Öğr. Üyesi, 3 Araştırma Görevlisi oluşturmaktadır. 


Derslerimizde öğrencilerin bilgiye ulaşımı konusunda teknolojik araç-gereç ve bilgisayar programları kullanılmaktadır. Görsellik açısından haritalar kullanılmakta ve alan bilgisine yönelik arşiv belgeleri incelenmektedir. 


Osmanlı Türkçesi ile ilgili dersler, öğrencilere başlangıç ve ileri düzey olmak üzere iki aşamalı  verilerek, öğrencilerin tarih araştırmaları için gerekli beceriyi kazanmaları sağlanmaktadır. Osmanlıca dışında temel düzeyde Arapça, Farsça ve Rusça dersleri de bölümümüz öğrencilerine verilen seçmeli dersler arasındadır. 


Bölümümüz öğretim üyeleri, üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Tarih Anabilim Dalı Yüksek Lisans ve Tarih Anabilim Dalı Doktora programını da koordinasyon içerisinde yürütmektedirler.


Mezunlarımız gerekli şartları yerine getirdikleri taktirde öğretmenlik ve akademisyenlik olmak üzere mesleklerini icra edebilirler.  Ayrıca, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Devlet Arşivleri, TBMM Kütüphanesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü, Genelkurmay Başkanlığı Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, Başbakanlık Devlet Arşivleri vb. kamu kurumlarında Tarihçi unvanıyla uzman ve mütercim olarak çalışabilmektedirler.



 

Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Hasan KARAKÖSE
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahim İstemi SAYLAM
Sekreter
İdari Derviş POLAT
Tarihçe
2003-2004 eğitim öğretim yılında eğitime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Sosyal Bilimler Lisans Dercesi
Kabul Koşulları
ÖSYM sınavlarında başarılı olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans başvuru koşullarını sağlamış olmak.
Mezuniyet Koşulları
Bölüm öğrencilerinin programdan mezun olabilmeleri için 240 AKTS'yi tamamlayıp başarısız dersinin bulunmaması ve GANO (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) değerinin en az 2.00 üzerinde olması
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız gerekli şartları yerine getirdikleri taktirde öğretmenlik ve akademisyenlik olmak üzere mesleklerini icra edebilirler. Ayrıca, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Devlet Arşivleri, TBMM Kütüphanesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü, Genelkurmay Başkanlığı Askerî Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, Başbakanlık Devlet Arşivleri vb. kamu kurumlarında Tarihçi unvanıyla uzman ve mütercim olarak çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Kırşehir Ahi Evran üniversitesi sınav yönergesindeki kurallar geçerlidir.



https://obs.ahievran.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=6170&lang=tr