Bahçe Bitkileri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 25
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Ziraat Mühendisi ünvanıyla
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri programı, Bağ Yetiştirme ve Islahı, Meyve Yetiştirme ve Islahı, Sebze Yetiştirme ve Islahı, Süs Bitkileri Yetiştirme ve Islahı bilim dallarından oluşmaktadır. 4 yıllık bir program çerçevesinde, değişik meyve ve sebze türleri, kültür mantarı ve süs bitkilerinin fizyolojisi, yetiştiriciliği, ıslahı ve hasat sonrası fizyolojisi konularında teorik ve uygulamalı eğitim verilmekte ve araştırmalar yapılmaktadır.  Bahçe Bitkileri programında kaliteyi ilke edinmiş, modern ve ileri teknolojiyi benimsemiş, bölgesel, ulusal ve evrensel düzeyde veriler üretebilen ve bu misyona sahip Ziraat Mühendisleri yetiştirmek ve alanında önder bir birim olmak hedeflenmektedir


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Yaşar ERTÜRK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin YILMAZ
Sekreter
İdari Eren SEÇEN
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Yaşar ERTÜRK
Tarihçe
Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde 2006 yılında ilk kurulan bölümlerden birisi olma özelliğini taşıyan "Bahçe Bitkileri Bölümü", 2011 yılından itibaren meyvecilik, sebzecilik, bağcılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği ve sorunları, seracılık, bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazara hazırlanması konularında eğitim vermeye başlamıştır. Bölümde "Lisans" eğitim-öğretiminin yanında "Yüksek Lisans" eğitim ve öğretimi de yapılmaktadır. Merkez Kampüsü sınırları içinde araştırma-uygulama amaçlı değişik tür ve çeşitler içeren bağ, meyve, sebze ve süs bitkileri üretimi yapılmaktadır.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Ziraat Mühendisliği-Bahçe Bitkileri alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan zorunlu ve seçimlik derslerden 140 kredi dersi (toplam 240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, VI. dönemden sonra 30 iş günü mesleki stajını ve bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bahçe Bitkilerinin ıslahı ile ilgili özel tesisler
Sebze yetiştiriciliği, tohum üretimi ve fidecilikle ilgili özel tesisler
Bağ yetiştiriciliği ile ilgili özel tesisler
Meyve yetiştiriciliği ile ilgili özel tesisler
Süs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili özel tesisler
Mantar üretimi ile ilgili özel tesisler
Soğuk muhafaza tesisleri
Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm ve Çevre ve Orman Bakanlıklarına bağlı kamu kurum ve kuruluşları
Belediyelerin imar, fen işleri, park ve bahçeler birimleri
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması, dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.



https://obs.ahievran.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2211