Bitki Koruma - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 30
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Ziraat Mühendisi ünvanıyla
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Bitki Koruma Bölümü; 4 yıllık lisans eğitimin süresince ziraat mühendisliği ile ilgili temel bilgileri ve bitki koruma bilimi içerisine giren konuları hem kuramsal hem de uygulamalı olarak öğretmeyi amaçlamıştır. Aldıkları eğitimle ülkemizin ve bölgemizin bitki koruma sorunlarına ve çözüm yollarına yönelik çağdaş bilgi birikimi ile yetişmiş, araştırma ve sorun çözme yeteneğine ve yeterli uzmanlığa sahip, analitik düşünebilen, ulusal ve uluslararası sahada çalışma yapabilecek mezunlar yetiştirmektir.  
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ali SEVİM
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Kadir AKAN
Sekreter
Öğrenci İşleri Memuru Eren Seçen
Tarihçe
2008 yılında kurulmuştur. Bitki koruma Bölümü, Entomoloji ve Fitopatoloji olmak üzere 2 Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır. Bitkisel üretimde önemli kayıplara yol açan hastalık (fungus, bakteri, fitoplazma ve virüs), zararlı (böcek, akar ve nematod) ve yabancı otların teşhisleri ve bunlara karşı yürütülebilecek kültürel, fiziksel, mekaniksel, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri konularında araştırma yapan bir bölümdür. İlk kez 2015-2016 Eğitim-Öğretim Döneminde öğrenci talep etmiş olup 42 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Halen 1 Profesör, 1 Doçent ve 4 Dr. Öğr. Üye. ve 2 Araştırma Görevlisi ile faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Bölümü başarıyla bitirerek mezun olan öğrenciler Ziraat mühendisliği Bitki Koruma Lisans Diploması alır.
Kabul Koşulları
Lise veya dengi okul mezunu olup, ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Klavuzunda belirtilen şartları ve belirtilen puanı almış olmak, Meslek Yüksek Okulları ile Açıköğretim Önlisans Programlarının; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Klavuzunda belirtilen bölümlerden mezun olanlar, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde "Ziraat Mühendisliği" lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler yüksek lisans koşullarını sağladıkları takdirde (ALES, Lisans mezuniyet not ortalaması ve mülakat sınavının birlikte değerlendirilmesi) lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmesi için eğitimleri boyunca aldıkları tüm derslerden geçmeleri ve not ortalamalarının ise en az 2.00/4.00 GNO olması ve 240 AKTS kredi almaları gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, Belediyeler, Bitki yetiştiriciliği ile faaliyet gösteren işletmeler, Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri, Enerji Kuruluşları, Tarımsal amaçlı tüm işletmelerde çalışabilirler. Mezunlar ayrıca, tarım danışmanı olarak ve kendine özel ilaç bayisi açarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması, dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir



https://obs.ahievran.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2213