Tarımsal Biyoteknoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 26
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Ziraat Mühendisi ünvanıyla
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mahmut YILMAZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Mevlüde Alev ATEŞ
Sekreter
Memur Eren SEÇEN
Tarihçe
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 03.12.2008 tarih, 08. toplantı ve 2008/48 sayılı Üniversite Senato Kararı ile kurulmuştur.Tarımsal üretim içerisinde son yıllarda gerçekleşen teknolojik ilerlemelerle birlikte modern teknolojinin kullanılması ve en ileri biyoteknolojik çalışmaların yayınlaşması ile birlikte lisans düzeyinde Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü adı altında bir lisans eğitimi (2009 itibariyle) verilmeye başlanmıştır. 2009-2010 yılında ek kontenjan ile 15 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 1 Profesör, 3 Doçent, 4 Dr.Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma görevlisi ile eğitim -öğretim çalışmalarına devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Eğitimi başarı ile tamamlayanlara “Ziraat Mühendisi” lisans diploması verilmektedir. Mezun olan öğrenci “Tarımsal Biyoteknolojist” ünvanı almaktadır.
Kabul Koşulları
-Lise veya dengi okul mezunu olmak,
-ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Klavuzunda belirtilen şartları taşımak
-Meslek Yüksek Okulları ile Açıköğretim Önlisans Programlarının; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Klavuzunda belirtilen bölümlerden mezun olanlar, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları oldukları takdirde “Ziraat Mühendisliği” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME
-Dört yıllık lisan eğitiminden sonra ilgili alanlarda yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilirler, yüksek öğretim kurumlarında öğretim elemanı veya öğretim üyesi olabilirler.
İŞ HAYATINDA İLERLEME
-Özel sektöre ait iş yerlerinde yeterli aktivite ve başarı gösterenler yöneticilik genel müdürlük seviyesine kadar yükselebilirler. Kamuda çalışanlar ise ilgili kurumun belirlediği şartları sağlayanlar üst kadrolara atanabilirler.
Mezuniyet Koşulları
En az dört yıl boyunca 150 kredilik (240 AKTS) derslerden başarılı olmak, 30 işgünü süresi olan yaz stajını tamamlamak.
Mezun İstihdam Olanakları
-Üniversiteler, Kamu ve özel sektörde bitkisel, hayvansal mikrobiyolojik üretimlerin ve araştırmaların yapıldığı her kurumda, hayvan ve bitki ıslahı yapan iş yerlerinde iş bulabilirler
-Araştırmacı öğretim elemanı ve öğretim üyesi olmak isteyenlerin lisanüstü eğitim yapmaları gereklidir
-Kişiler kendi işlerini kurabilirler
-İlgili sivil toplum kuruluşlarında
-Geri dönüşüm ve biyogaz tesislerinde
-Ülkemizde yeni bir dal olması ve son yıllarda tarımsal biyoteknoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak artan iş olanakları yeni alanların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerinde, Araştırma Enstitülerinde, Kontrol ve Analiz Laboratuvarlarında, Sertifikasyon Merkezinde; Valiliklere bağlı İl Fidanlıklarında, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde, Tarım ve Kredi Kooperatiflerinde, Üretici Birliklerinde, Tarımsal İşletmelerde, Kamu Bankalarında; özel sektör olarak tohumculuk, fidancılık, organik tarım, tarımsal danışmanlık şirketleri ve benzeri tarımla ilgili değişik kuruluşlarda istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; arasınav, final sınavı, telafi sınavı, kısa sınav Değerlendirme; derse devam, uygulamalar, ödev hazırlama ve sunum, proje hazırlama ve sunum



https://obs.ahievran.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2219