Ortopedik Protez ve Ortez - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 40
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Protez, organ veya uzuv kaybında yapılan yapay organdır. Ortez ise  herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması, sabitlenmesi veya düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı cihazlardır.

Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri; el, ayak ve benzeri organların kaybı durumunda, bu organların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek olan yapay organların (protezlerin) ya da vücutta desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken kısımlara uygulanan yardımcı cihazların (ortezlerin) yapımında çalışmaktadır.

Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri olmak isteyenlerin; el ve parmak becerisine, şekil ve uzay ilişkilerini algılama yeteneğine sahip, titiz ve dikkatli kişiler olmaları gerekmektedir. Bu meslekte çalışacak kişilerin toz ve kimyasal maddelere karşı alerjileri olmamalıdır.

Ortopedik Protez ve Ortez Teknikerleri, hastanelerin rehabilitasyon birimlerine bağlı atölyelerde çalışmaktadır.

Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Arif Onur DİRLİK
Program Başkanı
Öğr. Gör. Büşra AYDIN
Tarihçe
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Ortopedik Protez ve Ortez Programı 2018-2019 akademik yılından itibaren öğrenci kabul etmektedir.
Kazanılan Derece
İki yıllık eğitimini tamamlayarak mezun olanlar; Ön Lisans derecesine sahip olarak, “Sağlık Teknikeri – Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri / (Tıbbi Protez ve Ortez Teknikeri) “ unvanını alırlar.
Kabul Koşulları
Ortopedik Protez ve Ortez Teknikerliği Programı; T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucu elde edilen Temel Yeterlilik Testi (TYT-Puanı) puanına göre öğrenci alır.
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) İle;
Protez ve Ortez, Biyomedikal Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programlarına dikey geçiş yaparak lisans eğitimine devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 iş günlük stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Sağlık Teknikeri unvanı ile mezun olup işe başlayan mezunlar, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız tedavi kurum ve kuruluşlarının poliklinik ve klinik bilgi işlem hizmetlerinde, atölye ortamında protez ortez yapım ve uygulaması, ortopedi klinik, alçı odasında çalışabilmektedirler. Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Sağlık Teknikeri (Tıbbi Protez ve Ortez Teknikeri) olarak atanabilmektedirler. İsteyen öğrencilerimiz ise kendilerine ait “Özel Protez Ortez Yapım ve Uygulama Merkezlerini” ve “Tıbbi Cihaz Satış Merkezlerini” açabilir veya çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim - Öğretim Sınav Yönetmeliği esas alınır.
Eğitim - Öğretim Sınav Yönetmeliği : http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.15359&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0



https://obs.ahievran.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=7295