Halı, Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 40
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ÖZEL YETENEK
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Sema ETİKAN
Tarihçe
Üniversitemiz Senatosunun 27/02/2012 tarih ve 2012-04 sayılı toplantısında Güzel Sanatlar Fakültesi kurulma kararı teklif edilmiş; Milli Eğitim Bakanlığı’nın teklif yazıları üzerine Bakanlar Kurulunun 25/06/2012 tarih ve 2012/3363 sayılı kararnamesiyle Ahi Evran Üniversitesi’ne Güzel Sanatlar Fakültesi kurulması kararlaştırılmıştır. Bu kararın 04/08/2012 tarih ve 28374 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte Ahi Evran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurulmuştur. Ancak şehrimiz hatta ülkemizin yetiştirdiği güzide sanatçılardan Neşet Ertaş’ın vefatı dolayısıyla Üniversitemiz Senatosu’nun aldığı karar ile Güzel Sanatlar Fakültemizin isminin değiştirilmesi yönünde süreç başlatılmış ve YÖK’e başvuruda bulunulmuştur. YÖK ve ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nda onaylanan kararın Bakanlar Kurulu’na sunulmasının ardından Bakanlar Kurulu’nun 25 Mart 2013 tarihli toplantısında alınan kararın ardından Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ismi, “Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi” olarak değiştirilmiştir.
12 bölümden oluşan Fakültenin Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü öğrenci almaktadır. Yükseköğretim programlarına 2016-2017 eğitim-öğretim yılında öğrenci alınması konusundaki teklifler 17/03/2016 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 ve 7/h maddeleri uyarınca karara bağlanmış olup Halı-Kilim ve Eski Türk Kumaşları Anasanat Dalı açılmış ve 40 öğrencilik kontenjan verilmiştir.
Kazanılan Derece
Halı-Kilim ve Eski Türk Kumaşları Anasanat Dalını başarıyla tamamlayan mezunlara Lisans diploması verilmektedir.
Kabul Koşulları
Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Halı-Kilim ve Eski Türk Kumaşları Anasanat Dalına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci öncelikle ön kayıt için gerekli olan, ÖSYM değerlendirme sınavından her yıl belirlenen baraj taban puanını almak zorundadır. Yetenek sınavları ile öğrenci alan Güzel Sanatlar Fakültemizin üç aşamalı yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, yerleştirme işlemine alınır. Asil kayıt listesine giren öğrenciler, kesin kayıt yaptırma hakkına sahip olurlar.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci; Güzel Sanatlar Fakültelerinin Geleneksel Türk El Sanatları Bölümleri, Fen- Edebiyat Fakültelerinin Sanat Tarihi Bölümleri, Sanat Tasarım Fakültelerinin ilgili bölümleri, çeşitli fakültelerin Restorasyon Bölümleri veya alandan öğrenci kabul eden diğer sanat dallarında yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarına başvuruda bulunabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bölüm, yükseköğretimde 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Öğrenciler mezun olabilmek için programda bulunan toplam 162 kredi/saatlik derslerden başarılı olmak zorundadırlar. Ayrıca öğrencilerin mezun olabilmeleri için 3. sınıfta 30 iş günü staj yapma zorunluluğu vardır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programın mezunları her şeyden önce sanatçı olarak kendi atölyelerini açabilirler; özel ve kamu kuruluşlarında sanat danışmanlığı yapabilirler; kütüphane, müze, ilgili bakanlıklarda araştırmacı olarak, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimlerinde personel olarak çalışabilirler; resmi ve özel atölyelerde restoratör ve konservatörlük yapabildikleri gibi ekspertiz konularında da görev alabilirler; modaevlerinde, konfeksiyon atölyelerinde, ev tekstili fabrikalarında, halı fabrikalarında, el dokuması halı üreten işletmelerde tasarımcı olarak çalışabilirler. Ayrıca güzel sanatlarla ilgili üniversitelerde, eğitim ve araştırma kurumlarında akademik eleman olabilmekte, özel ve kamu kurumlarında desinatör, tasarımcı, usta öğretici olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Buna ilaveten, öğrencinin bireysel ya da ekip olarak hazırlayacağı Bitirme Projesi ve bu çalışmasına yönelik sözlü savunma yapması da (8. yarıyılda) istenmektedir.



https://obs.ahievran.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8566